Terug naar alle Artikelen

Kunnen we VanGasLos?

Lekker leven zonder aardgas. Dat moet over 30 jaar voor iedereen heel gewoon zijn. Op het VanGasLos Festival in Amsterdam konden bezoekers ervaren hoe dat gaat. We hoorden diverse meningen. Maar dat aardgas tot het verleden gaat behoren, daar was iedereen het wel over eens.Veel woonwijken zullen worden aangesloten op stadsverwarming. Daarvoor wordt restwarmte uit energiecentrales of afvalverbrandingsovens gebruikt, waarmee we veel CO2-uitstoot weten te vermijden. Om je meer inzicht te geven hebben we een rapport gepubliceerd, gevalideerd door TNO.

Als we VanGasLos gaan, zullen we anders moeten gaan koken, bijvoorbeeld op inductie. Programmadirecteur Maya van der Steenhoven legt uit waarom:Bij onze stand op het Festival konden de bezoekers onder leiding van topkoks een kookworkshop volgen op inductie. Wat zijn hun ervaringen?En hoe zie jij de toekomst zonder aardgas? Heb je goede of juist minder goede ervaringen? Laat ons weten wat je ervan vindt!

5 reacties on this article

teckeltje
teckeltje

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten teckeltje je hebt ontvangen van andere leden.

Nieuwkomer
7 maanden geleden heb toch slechte ervaring met stadsverwarming was weer blij dat ik een huis kreeg waar ik zelf kan bepalen wanneer ik de verwarming aan doe . De kosten waren ook veel lager. plus de keuze voor een ander aanbieder is er dan ook niet en kunnen ze prijzen maken die ze zelf willen en zonder kun je niet word zo koud dan
Kaipo
Kaipo

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten Kaipo je hebt ontvangen van andere leden.

Beginner
7 maanden geleden Zet maar genoeg zonnepanelen op mijn dak dan verwarm wel electrisch
Bert61
Bert61Bert61

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten Bert61 je hebt ontvangen van andere leden.

Communicatie Adviseur Nuon Warmte
7 maanden geleden Zonnepanelen zijn natuurlijk een prima manier om elektriciteit op te wekken. Als je daarmee ook je huis kunt verwarmen, ben je helemaal lekker bezig! Maar als je midden in de stad woont is er lang niet genoeg ruimte voor alle zonnepanelen die nodig zijn om elektrisch te kunnen verwarmen! Als je alleen al naar Amsterdam kijkt: daar hebben nu ruim 75.000 woningen en bedrijven een aansluiting op ons warmtenet. Dat is nog maar pakweg 13% van de bebouwing in Amsterdam. Toch zorgen deze huizen en bedrijven al voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 72.382 ton. Zou je diezelfde CO2-besparing met zonnepanelen willen bereiken, dan had je maar liefst 174 voetbalvelden vol met panelen nodig. Iemand een idee waar we die in Amsterdam zouden kunnen laten? Met stadswarmte besparen we dus niet alleen veel CO2, maar ook een heleboel ruimte. Wil je daar wel meer over weten, kijk dan eens op http://co2-reductierapporten.nuon.com/
Linda Verstraten
Linda Verstraten

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten Linda Verstraten je hebt ontvangen van andere leden.

Nieuwkomer
7 maanden geleden @Bert61 Voetbalveld =max 9000 m2
Oppervlakte plat dak van een gemiddeld kantoorpand zeg 1000 m2... Dus 9 kantoorpanden = 1 voetbalveld. Dus met zeg 1566 panden met een flink plat dak heb je die 174 voetbalvelden zo te pakken in het grote amsterdam. Of denk ik nu te simpel?
Bert61
Bert61Bert61

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten Bert61 je hebt ontvangen van andere leden.

Communicatie Adviseur Nuon Warmte
7 maanden geleden Altijd leuk om dit soort sommetjes te maken, Linda! Laten we even doorredeneren op jouw aanzet en aannemen dat we die 174 voetbalvelden met zonnepanelen inderdaad op die 1566 kantoorpanden in Amsterdam kunnen leggen. Dan hebben we nog altijd maar ongeveer de helft van de CO2-uitstoot door verwarming van 13% van de bebouwing van Amsterdam gecoverd. Dus als we heel Amsterdam op die manier CO2-vrij willen maken hebben we 100/13 x 2 x 174 = 4350 voetbalvelden nodig. Mag jij weer uitrekenen hoeveel kantoorpanden daarvoor nodig zijn ;-)

Reageer op dit bericht

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Het kan aan aantal minuten duren voordat de grotere afbeeldingen verschijnen.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie