Terug naar alle Artikelen

Wat doen zomertijd en wintertijd met ons energieverbruik?


De Wintertijd is weer gestart, de echte tijd. Wintertijd is de standaardtijd. Wereldwijd kennen zo’n zeventig landen de zomertijd. In Nederland en België werd de zomertijd in 1977 ingevoerd. Het doel van de invoering van de zomertijd: energie besparen door te bezuinigen op verlichting. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht hoeven de lampen minder snel aan, waardoor er minder energie verbruikt wordt. Maar daarbij ook de opmerking dat er tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huizen staan dan in de jaren zeventig, Bovendien is de verlichting veel energiezuiniger geworden, waardoor de invloed van zomertijd op het energieverbruik veel minder sterk zichtbaar is dan vroeger.

Omdat we nu in een duurzame fase van leven zitten is de hamvraag: wat doet deze wintertijd/zomertijd met mijn energiegebruik en energieverbruik? Ik ben Pauline, mijn gezin bestaat verder uit een man, twee pubers en een meisje van 9. Als je de goudvissen niet meerekent, hebben we geen huisdieren. De duinen van Noord Holland zijn onze achtertuin, we zijn modaal, verbruiken niet bovengemiddeld energie maar het kan altijd minder.Binnen ons gezin is de wintertijd/zomertijd zeker een oorzaak van toch echt meer gemopper: wij moeten hier altijd even aan wennen. Of eigenlijk met name ik…Nog zeker een hele lange week rekenen we de ‘Echte Tijd terug naar de Oude Tijd. Of deze Oude Tijd terug naar de Echte tijd, precies zoals we soms de euro’s nog terugrekenen naar guldens om de aankoop toch echt definitief uit te stellen tot nooit. Natuurlijk met in het achterhoofd wat de meest gunstige vergelijking oplevert. Het is dus de strijd tussen ‘naar bed, want het is eigenlijk al 22.00 uur’ tot ‘mag ik een uurtje later thuiskomen, ik heb toch een uurtje langer geslapen’.Deze winter- en zomertijd hebben we nooit gekoppeld aan ons energieverbruik en energie gedrag. Uit dit gedrag volgt namelijk wel een energie bedrag, dat wat helaas op de energierekening komt te staan. Na de tip om toch eens te kijken wat we nú echt anders doen dan in de zomertijd, zijn we deze week bewust gaan energieverbruiken.

Het is fijn dat het nu ineens in de ochtend zoveel lichter lijkt. Wat half 8 was, is ineens half 7. Dus is het wintertijd half 8 dus eigenlijk half 9. Wakker worden voelt per definitie deze eerste weken als uitslapen. Maar evengoed gaan alle lichten aan, douches stromen als nooit tevoren en precies als de week ervoor. De ochtendschemer is voldoende reden om toch overal een lichtje op te pikken. En de mobieltjes ratelen net als in de zomer. De televisieprogrammering heeft zich naadloos aangepast aan de wintertijd, dus dezelfde programma’s komen voorbij in precies evenveel tijd als vorige week. Ook daar besparen we niets. Alles start een uurtje later in de ochtend, maar duurt alles ook weer een uurtje langer in de avond. Hier wordt geen energie verdiend ten opzichte van de zomer.De afgelopen week ook de grootverbruikers in de gaten gehouden: naast het televisieverbruik dus vooral het wassen, vaatwassen en vriezen. Ook hier is geen verandering in verbruik te bemerken. De regen zorgt voor net zoveel was als een dagje strand. De vriezer, in de zomer goed voor bier, rosé en borrelhapjes, draait overuren voor het invriezen van stamppot en andere wintervoorraden.

De conclusie van ons eigen onderzoek, is als volgt: de meeste energie kost het om de tijdsverandering bio ritmisch bij te houden. Niet in geld en kWh ’s uit te drukken :D

Wat doen zomertijd en wintertijd met jouw energieverbruik? Laat het ons hieronder weten! De leukste inzending maakt kans op een wasknijper leeslamp.Lees ook; Nuon-onderzoek: energieverbruik in winterperiode ernstig onderschat.

1 reactie on this article

JLDBnl
JLDBnl

Je kunt hier zien hoeveel reputatiepunten JLDBnl je hebt ontvangen van andere leden.

Ervaren
1 jaar geleden Wintertijd of zomertijd heeft niets te maken met energieverbruik.
De dag temperatuur wel, hoe kouder, hoe meer gas we verbruiken,.
Door mijn zonnepanelen heb ik geen variabele lasten meer voor stroom.
Ik heb zelfs een overschot van 200 kWh jaarlijks.
Om dit overschot te temperen is er zelfs een 2e koelkast gekomen voor het bq vlees en bier.
Ik gooi het overschot van 200 kWh nog liever zo weg dan om het terug te leveren voor een kolenfooi van €0,07

Reageer op dit bericht

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Het kan aan aantal minuten duren voordat de grotere afbeeldingen verschijnen.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie