Terug naar alle Artikelen

Licht uit, sterren aan!

Hoi! Mijn naam is Willem Keesman. 3,5 jaar geleden is mijn Nuon ervaring begonnen. Momenteel ben ik werkzaam binnen het project Digitale klantenservice en kun je me vinden op ons hoofdkantoor in Amsterdam. Voorheen heb ik in Leeuwarden gewerkt. Renata (collega Nuon) heeft me uitgenodigd om een stukje te schrijven over de nacht van de nacht, graag deel ik mijn ervaringen met jullie.

Achter ons zien wij de gele gloed van Leeuwarden, de sterren zijn nog nauwelijks zichtbaar. De nacht van de nacht is begonnen. Het is zaterdagavond half acht; mijn dochter en ik rijden over de autoweg naar Burgum om de volkssterrenwacht te bezoeken.


(bron http://www.friesemilieufederatie.nl)

Na twintig minuten komen wij aan bij de sterrenwacht. Het is zoals je kunt zien geen groot gebouw, toch staat hier binnen de grootste telescoop van de noordelijke provincies. Vol enthousiasme worden wij welkom geheten door de vrijwilligers van de sterrenwacht.Na een bakje koffie en een glaasje ranja, mogen wij kijken in de ruimte bij de telescoop. De telescoop is gebouwd in 1996 en moet om de 40 minuten handmatig worden aangepast om zo mee te bewegen met het draaien van de aarde. De maan kan met de telescoop 180 maal vergroot worden, dit is een prachtig gezicht! Hier kon ik geen foto van maken, dit moet je ervaren!Hierna volgt een rondleiding door de sterrenwacht. Telescopen met een waarde van een paar tientjes tot duizenden euro’s worden gedemonstreerd, kaarten worden getoond. Vragen variërend van de afstand tussen planeten tot de beste dagen om sterren te zien worden vol enthousiasme beantwoord. Een hobbyist geeft aan dat hij op een koude winteravond 6 uur lang met een temperatuur van -8 in de telescoop ruimte heeft gezeten omdat de lucht zo mooi helder was. Zijn collega’s vallen hem bij en geven aan dat ze wel voor voldoende soep en koffie hebben gezorgd.


Tijdens de rondleiding valt op dat iedereen die je spreekt energie krijgt van het praten over de sterrenhemel. Fantastisch om zoveel mensen gepassioneerd bezig te zien met hun hobby.

Wist je dat?
De beste plek in Nederland om sterren te kijken de bosplaat op het waddeneiland Ameland is, hier heb je het minste last van lichtvervuiling.

Aan het eind van de avond deelgenomen aan een zeer interessante presentatie van Hans Molema, hij laat een serie foto’s zien van de sterrenhemel en legt uit wat het effect is van straatverlichting op de natuur.Er worden wereldkaarten getoond van de lichtvervuiling op aarde, je ziet heel duidelijk de dichtbevolkte gebieden terug op de wereldkaart.Wist je dat?
De lichtvervuiling jaarlijks toeneemt met 3%. Dit heeft een groot effect op de natuur. Midden in de nacht kun je vogels horen fluiten in een boom naast een lantaarnpaal.

De brug tussen het effect lichtvervuiling naar energie besparen is snel gemaakt. De aanwezigen krijgen tips om energie te besparen. Er wordt benadrukt dat minder licht veel meer sfeer geeft, bij kaarslicht een goed gesprek voeren is een goed alternatief voor een avond naar een scherm kijken. De presentator zelf heeft een verbruik van 1100 kWh en 600 m³ voor een tweepersoons huishouden in een hoekwoning is dit natuurlijk keurig. Om het goede voorbeeld te geven is de sterrenwacht zelf helemaal overgegaan op LED verlichting, alhoewel ik toch de indruk heb dat ze het liefst in het donker zitten.

Wist je dat?
Er steeds meer initiatieven zijn zoals slimme straatverlichting die bijdragen aan het terugdringen van lichtvervuiling.

De vrijwilligers van de sterrenwacht hebben er voor gezorgd dat wij zeker nog een keer terugkeren. De prachtige beelden van de ruimte en het enthousiasme van de vrijwilligers hebben ons geraakt. Zij nemen echt de tijd voor je en delen graag hun kennis. Ook besef je je na het bezoek aan de sterrenwacht weer dat wij op de aarde slechts een zandkorreltje zijn in het strand dat het universum heet. Om kwart voor 11 vertrekken we weer richting huis, mijn dochter is in de auto in slaap gevallen We laten het donker van de sterrenwacht achter ons. Ik zie het lichte Leeuwarden aan de horizon verschijnen en kijk terug op een zeer geslaagde avond.

Meer weten over de sterrenwacht? Neem eens een kijkje op: http://www.observeum.nl/
Of beter, ga gewoon eens langs als je in de buurt van Burgum bent, je krijgt er zeker geen spijt van :)

Reageer op dit bericht

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Het kan aan aantal minuten duren voordat de grotere afbeeldingen verschijnen.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie