Terug naar alle Artikelen

Wandeling door het donkere Oosterdel

Nacht van de Nacht 2015
Al een aantal jaren ben ik werkzaam bij Nuon, één van de ambassadeurs van de Nacht van de nacht. Vanuit mijn functie als Nuon Webcare medewerker ben ik nauw betrokken bij alles wat met energie te maken heeft. Het geeft ontzettend veel energie als je merkt dat zoveel mensen nadenken over energie en hoe we dit kunnen sparen voor ‘later’. Ik heb samen met mijn gezin ook deelgenomen aan een van de vele activiteiten tijdens de Nacht van de nacht.

In het Oosterdel, gelegen in Broek op Langedijk in Noord Holland, werd in deze Nacht van de Nacht een wandeling én een vaartocht in het donker georganiseerd door de stichting Veldzorg. Daarnaast kregen we een lezing over sterren en nevels en een indrukwekkende lezing van een blinde mevrouw. Zonder historisch enorm uit te pakken hierbij een korte beschrijving van het Oosterdel, in mijn jeugd mijn achtertuin en speelterrein. Mijn keuze om met de vrijwilligers van de stichting Veldzorg mee te varen en te lopen was hierdoor snel gemaakt.

Het Oosterdelgebied is uniek in Nederland. Het is 80 hectare groot en bestaat uit ruim 200 eilanden. Het is het laatst overgebleven deel van het “Rijk der Duizend Eilanden”, dat oorspronkelijk meer dan 15.000 eilanden telde. Het woord ‘del’ betekent kom of deuk. Toen het hier nog zee was, 6.000 jaar geleden, zorgde deze kom ervoor dat er altijd water in bleef staan. De grote waterplas op de foto is die kom.


Bij aankomst aan een kade aan het Oosterdel werden alle bezoekers in groepen verdeeld: we konden 2 lezingen volgen: over sterren en nevels en over blind-zijn, en een vaar- en een wandeltocht maken.


Het Kofschip van Nico was ons eerste vervoermiddel. Een prachtig zeiltjalk. De kracht van deze nacht werd gelijk zichtbaar. Waar je overdag van alles kunt zien en daardoor waarschijnlijk zelf zonder schrammen kunt en moet opstappen op de boot, hielpen de volwassenen elkaar en de kinderen gelijk om op de boot te stappen. Door het ontbreken van licht kwam direct iets moois naar boven: saamhorigheid, betrokkenheid. Met alleen het ronken van de motor was het niet alleen donker maar ook stil, de duisternis leek dat af te dwingen. Niet afgeleid door alles wat je bij dag kunt zien, konden we vraag na vraag stellen: welke vogels leven nog in dit gebied nadat een groot deel van het water land is geworden. Of hoe diep dit Oosterdel eigenlijk precies is op het diepste punt. Doordat het donker was werd er bijzonder goed geluisterd en sprak niemand door elkaar. Er was rust. We beleefden het waterleven voornamelijk door te luisteren, niet te zien. De verhalen van vroeger over dit Oosterdel kwamen zo veel mooier binnen. Hoe koeien per kool vlet werden vervoerd van landje naar landje. Wat een drama het was als een volle kool vlet water maakte waardoor de kolen in het water vielen. Daar werden we stil van…dat was spannend!

Wanneer je elke dag, elk uur moet leven in de Nacht van de Dag, beleef je de wereld heel anders. De lezing van een blinde mevrouw, mevrouw Berkhof, gaf een extra dimensie aan deze avond. Je staat niet zo snel stil bij mensen die elke dag in de nacht leven. Zij vertelde over de sterke ontwikkeling van andere vaardigheden bij het ontbreken van licht: luisteren, voelen en beleven op een zo andere manier dan wij dat doen. Het maakte mij heel erg bewust van de luxe welke zien en licht met zich meebrengen. Leven in totale duisternis zou zeker geen vrijwillige keuze zijn, maar het beleven van de duisternis op deze ene speciale dag is zeker de moeite waard. Alles is mooier in zwart als er achteraf weer kleur en licht is…


De wandeling naar de sluis van het Oosterdel, tegen Middernacht van de Nacht, was ook een mooie ervaring en zeker een déja-vu. Lopend eerst door de verlichte wijk en dan langzaam de duisternis in. Helemaal donker is het op geen moment geweest, kennelijk is dat hier onmogelijk. Er is uitstraling van de kassen, de huizen en de flats. Maar met een beetje goede wil kun je als je je ogen sluit dat beetje licht blokken voor de ervaring van totale duisternis. Samen met de spannende verhalen over hoe boeren vroeger tussen de eilandjes door voeren met vee en groenten op de bootjes, was het een zeer geslaagde avond!


In de Nacht van de Nacht is een speciale kracht van kracht. De kracht is samen en saamhorigheid, van horen en van zien in een wereld in het donker. Van hoor en wederhoor in de rust en stilte van de duisternis.

Bedankt!
Pauline, Joost en Mia-Jolie Jaspars

Reageer op dit bericht

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Het kan aan aantal minuten duren voordat de grotere afbeeldingen verschijnen.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie